About Me

My Photo
I'm crazy.I'm FuNNy.I'm SiLLy.I'm CUte.i'M BraVE.I'm GurLy.I'm SwEEt.i'm LoUD,I'm OPiNioNAteD.I'm FUn!.I'M LOveLY.I LIke TO be CuDdLE.and the very best in my life is I'm a mom..I Love My FAmiLY..I'm OuTGoing..SomeTIMES I'm NOT everyTHING I wISh To bE,BuT I'm everyTHING I NeeD tO Be..I'm Just Me AnD I lIke iT Like ThaT...aNd ThiS Is...MY STYLE..

Tuesday, November 24, 2009

kelahiran


Sambungan dari entry lepas..saat-saat aku melahirkan zara dan cara aku di inducekan...ni antara kronologi saat-saat aku nak bersalin

 29hb June 2009 - aku di masukkan wad bersalin pada pukul 3pm..then,petang doctor datang check bagitau aku akan di inducekan pada esok pagi pukul 7pagi..then procedure induce..induce ni dia letak ubat pada pangkal rahim kita tujuannya untuk mempercepatkan bukaan dan melembutkan bukaan bawah..huhu..ngeri,kan? aku nak cerita pun terasa sakitnya..haha..

30hb June 2009 -so..keesokannya paginya aku kena letak satu ubat dulu..adoiiiiiiii...sakittttttttt....tahan je lah...keadaan masa tu seperti orang hendak bersalin..macam check bukaan bawah tapi ni letak ubat..then,lepas letak kena baring atas katil tak boleh turun selama berapa jam aku pun dah lupa..tapi xboleh gerak coz nak make sure ubat tu meresap masuk dan bukaan boleh bukak..selepas berapa jam..baru aku jalan-jalan dengan harapan bukaan boleh bukak cepat...then petang pada pukul 730..doctor datang dan nak check bukaan bawah aku..adoi..kena seluk..luckly,doctor punya tangan kecil..fuhhhh...nasib baik..! check bukaan satu hari tu baru 2cm sahaja bukak.. then doctor have to put another ubat for the 2nd time dan yang paling kuat meaning besar diameternye disebabkan aku punya air mentuban dah kurang sangat..!
malam tu..aku rasa konstraksi yang makin kerap..start dari pukul 1230pagi..kontraksi makin terasa..sejam sekali..malam tu memang tak lena sangat tidur..tak lalu nak makan..aku rasa macam aku akan bersalin esok..aku paksa makan roti..tapi tak lalu.

1hb july 2009 - masuk pukul 6pagi..aku rasa macam nak "membuang" tapi aku takut coz mana lah tau nak terberanak ke..then pegi jumpa nurse kata perut rasa nak membuang lagi pun dh rasa kontarksi setengah jam sekali..then nurse bagi ubat masuk bawah..huhu..aku ingat ubat pe..pastu..tak sampai seminit..terus aku nak p toilet.."membuang" teringat pesan nurse.."jangan teran..biar dia sendiri keluar.." fuhhhh betull...terus keluar..sib baik sempat arr p toilet..hihihi..then..pagi tu kontraksi makin kuat..15minit sekali..pukul 10 rasa lagi..tapi tak rasa sakit sangat..

then pukul 1230 tghari...adoiiiiiiiiiiii....makin kuat..memang nak bersalin..check bukaan baru 4cm...huhu..sabar.....masa tu masa melawat..sempat jumpa mak,abah n hubby..diorg dapat tengok aku sakit nak bersalin..tapi..masa tu aku rasa nak menangis bila tengok muka mak yang dah nak menangis..aku sempat bagitau.."mak..abah..maafkan jaja.." then aku tahan sakit dengan pejam mata dalam hati beristiqfar..memang tak lekang aku istiqfar...mr.hubby tanya.." sakit,b..? u tahan..u kena kuat..istiqfar banyak2.." mak kata.." mak tahu sakit...tahan.." diorang dah nak nangis..aku sempat cakap.."jangan nangis...mak balik dulu..jaja dah sakit..doakan jaja.." then mr.hubby nak teman aku..tapi..aku kata aku ok..balik dulu..huhu..aku buat macam tu coz aku tak nak diorang tengok aku sakit...kalo diorg ada kat sisi..aku lemah..so..i have to be strrong.

masuk pukul 330pm...aku mula rasa sakit yang teramat sangat2..tak tahu macamna aku nak cerita sakitnya tu..Allah Maha Mengetahui..aku cakap dengan nurse.."nurse..saya nak teran...!" apa lagi...nurse2 datang check bukaan..then diorg kata.." bukaan dah 8cm..awak teran lagi..saya nak sampai 9cm..saya tolong awak..awak tolong saya..ok..bila saya kata push..awak push..!" then aku cakap.."ok..ok.." then nurse cakap " push..! push..!" huhuhuuu..perhhh..aku 2kali push..bukaan terus pada 9cm..! haha..ni nak cerita..masa aku baru nak push tu..adoiiii..memang funny..aku push sampai aku terkucil memancut..!!! adoiiiiiiiiiii..nurse yang tolong aku yang kena..sian kat dia..hahaa...adoiii..aku sempat cakap.." sorryyyy..sorryy sangat.." then dah 9cm terbukak..diorang kelam kabut tolak masuk ke labour room..masa otw to labour room...aku cakap.."aduhh..sakitt.." then nurse yang tolak tu kata..istiqfar..baca doa nabi yunus..then nurse-nurse yang tolak aku tu..ajar aku doa nabi yunus..tapi..diorang tak ingat sangat..! hahahaa..aku sempat baca untuk diorang..haha..then diorang kata.."hah..ayat tu lah..hihihi.." sempat gelak lagi..adoii..lawak tul..!

pukul 345pm sampai labour room..dah standby semua untuk aku..seorang bidan,seorang doctor,seorang doctor pelatih...hmmm..dalam labour room ni memang aku tak tahan..aku cakap..aku nak teran sangat-sangat..then bidan tu kata.."sabar..belum masa lagi..tunggu doctor.." adoiiiii..huhu..dia ajar aku breathing..tarik..hembus..tarik..hembus...huhu..nak di jadikan cerita..bilik labour room di GH klang, dia bersebelah..so..kita boleh dengar orang nak bersalin jugak...sebelah bilik aku..ada orang bersalin anak kembar dua..tapi..seorang anak dia dah lepas keluar..lagi seorang, tangan keluar dulu..so..doctor pakar terus buat keputusan untuk emergency operation..huhu..then,dalam labour room ada manager labour room n seorang doctor pakar..huhu..so..doctor pakar n manager dia..bertekak kat depan aku nak bersalin pasal kes tu...adoiiii. pasal tu aku tau kes sebalah..haha.."hellooooo..boleh respect tak..aku nak bersalin nih.." huhuhu..hmmm..then..aku jadi penat coz tunggu doctor pakar n manager tu argue each other...hmmm..then..aku cakap.."doctorrrr....saya sakit nak bersalinnnnn....!" masing-masing pandang aku...then doctor pakar tu dah nampak kepala si kecik dah terkeluar sikit..apa lagi..diorang kelam kabut..then..kepala dah keluar..doctor bagitau..push..! push..! masing-masing yang ada kat sebelah aku bagi encourage untuk aku push..! huhu..then..suddenlyy...heart beat baby dah slow..aku sempat tengok mesin heart beat baby..memang dah slow..huhu..

pukul 4.03pm Then doc pakar cakap.."kita terus buat vacum coz heart beat baby u dah slow.." doc terus amik alat vacum..then doc pesan.." i tolong u..u tolong i..i said pushh..u pushh jangan tarik nafas..push kuat,ok..?" aku sempat cakap.."ok doctor..i'm ready.." then doc on kan vacum..doc kata.."pushhhhhhhhhh...!" aku apalgii..pusshhhh sekuat hati tahan nafas rasa macam nak mati..! huhuhuu....then doc kata.."well done..!" terus lahhh.....keluar si budak kecik tu..legaaaaaaaaaaa..alhamdulillahhh..dengar suara tangisan zara...uwaaaa...ku syukuri pemberianMu Tuhanku..alhamdulillah..syukurr semua selamat..

Betutllah apa orang kata bersalin secara normal baru kita rasa kepuasan yang teramat sangat di saat baby keluar dari perut setelah berhemps pulas sehingga nafas ke akhir nafas hanya satu nafas sahaja huhu...Lepas keluar baru aku tahu yang uri lagi besar dari baby..hihi..aku tengok pun terkejut..
 

lepas zara keluar..doc pakar gunting uri dia then tunjuk kat aku.."this is your baby..baby u baby apa.." aku jawab sambil nangis.." baby girl"...then..doc biasa tanya lagi.."baby apa?"..aku jawab.."baby girl.." then diorang bagi pada bidan..bidan kata kat aku.."awak tak nak peluk anak awak ke?" huhu..aku cakap.." nakkk!" huhu..aku dapat peluk sekejap..xleh lama coz diorang nak bawak zara p checkup...

huhu..aku ingat sakit dah settle..rupanyaaa..kena pulak mengadap sesi menjahittttttttttt..! adoiiii...masa menjahit tu..kan aku ada cakap yang doktor pakar n doctor manager argue..bertekak..then manager suruh sume dalam labour room berkumpul ada briefing pasal emergency case..huhu..yang tinggal dalam bilik tu,hanya aku dengan doctor india lelaki..! adoiii..aku dah kecut perut..macam-macam aku pikir..hahahaa...then doc tu pun menjahit..sempat tanya.." banyak ke doc jahitan tu?" doc kata tak banyak sikit je..memang sikit..coz aku ingat..aku tak angkat punggung..pesanan terakhir mak aku..huhu..

so..itulah dia kenangan aku ketika aku bersalin..menyeronokkan kalau kita rasa tak sabar-sabar nak bersalin dengan positive thinking dan petua paling berguna..ISTIQFAR..hanya DIA yang boleh tolong kita..insyaallah..

P/s : Zara..be a good girl,k..ingat,syurga di bawah telapak kaki ibu..love u..!

Till Then, Take care
C u next post
xoxo

0 comments:

 
My sTyLE. Design by Exotic Mommie. Illustraion By DaPino